Bu yazımızı podcast olarak dinlemek istersen seni buradaki linke alabiliriz.
Hayatımızı şekillendiren bazı sözcükler vardır. Kimilerine göre bu, yeni deneyimleri yaşayabilmek için “evet”tir. Kimisi için reddetmenin de bir seçenek olduğunu hatırlamak için “hayır”dır. Bizim içinse bu kelime “Neden”.
Simon Sinek ismini duymuşsundur, oldukça ünlü bir iletişimci ve konuşmacı. Kendisinin How Great Leaders Inspire Action isminde bir TEDx konuşması bulunuyor. Bu videoda üzerine saatlerce konuşabileceğimiz gerçeklerden ve tespitlerden bahsediyor Simon Sinek fakat bir Golden Circle kavramından bahsediyor ki bizim için akan sular duruyor. Bir kişinin neyi, nasıl yaptığının değil; neden yaptığının asıl önemli olduğunu söylüyor. Bir işe başlarken ne yapacağınıza değil, nasıl yapacağınıza değil neden yapacağınıza yanıt bulmanız lazım diyor.
Bu podcast serisini ve blogu hazırlamaya karar verdiğimizde cevabını aradığımız ilk soru buydu: Neden? Ne yapacağımız, nasıl yapacağımız bir şekilde kendiliğinden çözülecekti çünkü alttaki sebebi bulduğumuz zaman. Önemli olan, bu adımı atmamızı sağlayacak olan motivasyonu bulmaktı. Bulduğumuza inandığımız anda, tüm yol haritamız teker teker belirmeye başladı ve adımımızı attık. Evet, daha önce de söylediğimiz gibi bu podcast serisinde ve blog yazılarımızda bu kelime şakasını sıklıkla duyacaksın.
Neden sorusu, gün içinde sıklıkla kullandığımız fakat zaman zaman gerçek anlamını yitiren bir kelime. Sebep, motivasyon, gerekçe… Kod adını istediğin şekilde değiştir, sonuçta yola çıkmanı sağlayan “şey” aslında neden. Yola çıkarken kendini tam anlamıyla hazır hissedebilmen, doğru hazırlanman, süreci netleştirmen… Bunların hepsi, nedeni bulmana bağlı. Ne yapacağına ve nasıl yapacağına karar vermek için nedenin elinde olduğu zaman, çok daha güçlü ve stratejik şekilde ilerleyebileceksin.
“A-ha!” anları vardır mesela hayatında. Arşimet’in Eureka diye bağırarak sokaklarda koşması gibi bir his yaratır içinde. Bizim için bu an, nedeni bulduğumuz an. Hepimiz ne yaptığımızı biliyoruz. Bazılarımız bunu nasıl yapacağımızı biliyoruz ama eminim ki çok azımız neden yaptığımızı biliyoruz.
Ölümlü Dünya filmini izlediysen mesela orada da 13 soru vardı ve en önemlisi “Ne Belli”ydi. Tüm cinayetleri bu soruyu sorarak çözmeye çalışıyorlardı. Fakat filmin sonunda, yok spoiler vermeyeceğiz, bu yolculuğun nedenini öğrendiğimizde “haaa” oluyoruz ve etkileniyoruz. Çünkü bir neden üzerine inşa ediliyor tüm olaylar. Filmler, şarkılar, kitaplar… Hepsi bir sebep ile yola çıkar ve hikayesini anlatır. Hikaye anlatıcılığının kökeninde de vardır neden. Ona ne anlatacaksın veya nasıl anlatacaksın sorularından önce neden anlatacaksın ya da neden seni dinleyecek sorularının yanıtlarını bulman lazım. Gerekçeni bulduğun anda gerisi pamuk ipliği gibi çözülecek.
Peki senin nedenin ne?
Commenti